METAMORFOS & FjÄRILAR

7 maj, 2022

Jag har länge varit fascinerad av fjärilar. När jag var liten älskade jag att besöka Naturhistoriska museet och även att sitta hemma och läsa om olika typer av fjärilar i uppslagsverk. Min morbror var den första att berätta för mig om den imponerande förvandlingen som börjar innan larven ska ömsa skinn för sista gången och fäster sig vid en växt för att förpuppas. Där vrider den sig sakta fri från det gamla skinnet och blir en puppa där man kan ana strukturer som påminner om den färdiga fjärilen. Sista delen av metamorfosen är dramatisk och tar från tio dagar upp till tre år. Stora delar av de inre organen bryts ner för att sedan transformeras till den vuxna fjärilens mer välutvecklade organ. I samma stund som allt fungerar, kan fjärilen flyga iväg, fri, lätt och ut i livet. Där jag låg med min dotter i famnen ökade min beundran för fjärilar.

Under nio månader hade min kropp tjänat som trädgård och stöpt fram ett barn inuti min livmoder tack vare två cellers förening. Det enda jag kunde tänka på var att allt i livet är en process. En vandring genom olika terränger med en början, en lång mitt och ett slut. Där vi går igenom en metamorfos från en plats till en annan. Med insikter, lärdomar och ny förståelse för saker och ting. Och där vi får chansen att återknyta med gamla minnen och se dem vävas samman med det nya för att bilda styrka i själen, i sinnena och kroppen.

En färd kan vara så mycket och kan ta oss till så olika destinationer. Både i vår yttre och inre värld. En aspekt av att befrämja nomaden inom oss är att träna på att se möjligheter, utmaningar och vad som skaver. Det finns många vägar dit men bara en där du finner mening. Som nomad är allt av värde. Varje ögonblick. Om livet är en resa behöver vi platser där vi kan tanka energi och hinna ifatt tankarna. Vilken miljö som tjänar som laddningsstation för just dig kan bara du ta reda på. Det bästa med att leva är att du kan testa dig fram. Låt första steget handla om att idissla idén att dina problem inte är unika. Utan du är unik.

(ur min bok NOMAD- Den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen)

Ulrica