Andning


Dum Spiro Spero - Så länge jag andas så hoppas jag

Cicero

ANDNINGEN  – Källa till liv och SÅ mycket mer.

Har du reflekterat över ditt andetag någon gång?
Kanske när du har sprungit så snabbt du kan tills du måste stanna och ”hämta” andan?  Då är andetaget högst påtagligt och fysiskt kännbart.  Eller de tillfällen då du dragit en ”lättnadens suck” efter en anspänning ebbat ut? Eller om du någon gång känt att du måste ”lufta” dina vingar?

Andningen är med i allt som handlar om oss människan. Om vi bara låter saker ”hända” oss faller vi offer för omständigheter och då blir det lätt att vi hamnar i reaktion och att hela tiden bara hantera livet. Eller bara överleva. Istället för att uppleva livet. Att få chansen till att vara DÄR, vaken och närvarande. Och vad som krävs för det och vägen dit. Andningen påverkar och påverkas av ALLT vi gör.

Många av oss andas fel. Som nyfödda andas vi naturligt och tar långa, djupa andetag. Men i takt med de krav som livet ställer på oss, lägger kroppen till sig med ogynnsamma andningsmönster. Vi drar upp axlarna, kröker ryggen och håller bitvis andan när vi sitter vid datorn. Vi sitter alltjämt; i soffan, i bilen, på jobbet, på lunchen, på bussen/tunnelbanan så pass mycket att när vi går tar vi inte hela steg utan småspringer, trippar på tå eller hasar oss fram. Våra bröstkorgar är spända av alla känslor vi håller tillbaka och sväljer och nacken är stel av att vi tänker så mycket. Fångade i våra trånga kroppar likt känslan att ha för små och trånga kläder på sig. Vi får inte utrymme och kan inte röra oss fritt. Vi är inte fria varelser. Och vi har inte så stora resurser att vi kan påverka världen utanför oss så mycket. Vi människor har kommit så långt ifrån vad som är naturligt för oss att vi till och med glömt hur vi ska andas. Evolutionen har gått åt fel håll för oss för det visar sig att vi är sämre på att andas än vad våra förfäder var.

Det positiva är dock att vi kan påverka vår egen värld och oss själva. Att stärka och frigöra andningen är första steget mot att skapa större utrymme i kroppen och utförs andningen på rätt sätt kommer du att kunna återskapa den flödande energin du hade som litet barn, där framtiden var ljus och tiden saknade betydelse. När kroppen är fri blir sinnet fritt vilket även kopplar ihop dig med din inre potential, din själ. När dessa tre flätas samman ökar du din hälsa.

Eftersom du andas flera tusen andetag per dag per automatik, gör små medvetna andetag stor skillnad för kroppen och sinnet. Ett långsammare andetag, där du använder hela din lungkapacitet, främjar din hälsa på många sätt som bättre matsmältning, ökad rörlighet.

ANDNING ÅH ANDNING
Jag har fascinerats av andetaget sedan jag var barn och såg smurfarna på TV. Kärlekssmurfens lätt suckande andhämtning när han såg Smurfan, Ledsensmurfens mer tunga suckande andetag över alla världens problem och Gammelsmurfens mer jämnmodiga, visa andetag. Jag förstod där och då att vår andning berättar något. Om status i vår energibalans. Ända sedan dess har intresset för andetaget följt med mig och som tonåring utbildade jag mig inom yoga och meditation samt senare även i Pranayama för bla Shri O.P Tiwari och Thich Nhat Than samt läste biomedicin och fysiologi på Universitet, till lic. Andningsterapeut i USA och har sedan dess fortsatt att läsa om och praktisera andningen.

NYA TIDER
Yogaandning är fantastisk men traditionen är i behov av att lära sig mer om fysiologi, hjärnan och nervsystemet.Om det individuella. Det finns så mycket evidens idag som man inte hade tillgång till för hundratals år sedan.
Modern medicin behöver tekniker att forska vidare på samt även förstå mer om hur intrikat kopplade vi är mellan kropp. sinne och själ. Att det räcker inte med att säga ” Andas bättre!”. Hur? På vilket sätt? Enligt vad och vem? Våra andetag är ytterst individuella.
För vissa funkar Wim Hof metoden, för andra kan det vara skadligt. För en person med astma gäller vissa riktlinjer för att balansera andningskraften, medan den som har här syreupptagningsförmåga kan trycka på lite mer och behöver andas i ett annat register.

Framtiden är här. Håll i er för att det kommer att utvecklas en massa gällande andningen och vår förståelse för andhämtning, energi och kraft.

Några aspekter som kan förbättras av att stärka upp andningen och bli stark i andhämtningen:


Bättre sömn

Förbättrat fokus och koncentrationsförmåga

Ökad syreupptagningsförmåga

Balansera ämnesomsättning

Minska inflammationer i kroppen

Stärkt immunförsvar

Bättre matsmältning

Ökat inre lugn

Bättre självförtroende och självkänsla

Ökad kreativitet och förmåga att tänka innovativt

Minska nedstämdhet och oro

Ökad muskelkraft

Minskad smärta

Ökad livslust


Som andningsterapeut, andningstränare och coach arbetar jag med andningen på olika sätt.


KONTAKTA MIG för att boka en personlig konsultation eller för workshops för din grupp eller företag

UTBILDA DIG TILL

LIC. ANDNINGSCOACH 

NYHET! 

I samarbete med Axelsons har jag under två års tid tagit fram utbildningen Lic. Andningscoach och tillsammans med en grupp specialister har vi utvecklat en unik utbildning där vetenskap och komplementärmedicin får möta hälsa, träning och anrika och väl beprövade andningsträningsmetoder. Där individuella behov får stå i centrum. Här får du en unik spetskompetens inom andningsträning och coaching samt god insikt och kunskap från modern vetenskap och medicin och komplementärmedicinska metoder.

Andas

Livet mellan två andetag

BOKTIPS!

Andas är en praktisk handbok som visar hur man tar kontroll över den egna hälsan och välmåendet. Författaren gör en resa bakåt i tiden, till flera tusen år gammal yogafilosofi där prana (sanskrit för andning) beskriver fyra delar av ett andetag. Och från dagens medicinska rön hämtar hon kunskap om neurologi som visar att den kemiska balansen i kroppen vävs samman via vår andning
I mars 2022 kommer den andra utgåvan av denna bok. Nu med tre nya kapitel, fler övningar och ny forskning. Finns även som ljudbok