ANDNING är ALLT

19 augusti, 2020

Längre trodde jag att det jag har varit med om inte var av något större intresse för andra. Men under åren när jag pratat om hur min andningsträning varit till så stor hjälp för mig och många jag undervisar, berättat om händelser där andningen hjälpt mig,  blir många nyfikna och börjar själva träna på dessa tekniker och kommer fram till samma sak de också. Nämligen att alla de svar vi söker finns inom oss. Och porten till dem går via en autonom funktion inom oss som vi kallar för A N D N I N G.

Denna superkraft bär vi runt på och vi tänker inte på den alltför mycket för vi ser den inte. Och vi tar den för givet. När allt går bra. Då flyter den på och finns där som en resurs och energigivare. Och den talar starkt till oss genom alla de språk den besitter, när det inte står rätt till. Den pratar ”Lungiska” och skapar hosta om vi får en infektion i dem eller något kommer in i luftvägarna (som ska hållas fria), den pratar ”Hjärtiska” genom ändrat andningsmönster vid ökad eller sänkt puls. Den pratar ”tarmiska” och suckar när vi ätit för mycket eller när vi är nöjt belåtna efter en härligt god måltid. Den utrycker sig som en indragen suck när vårt nervsystem skickar ut signaler som vår hjärna tolkar som en fara.  Andningen påverkar och påverkas av ALLT vi gör.

Andning handlar om upprepning. Vi andas in och ut, om och om igen. Och om vi andas långsammare blir vi ofta lugnare. Andningen bjuder på en väldigt privat, intim och personlig utgångspunkt som samtidigt är helt allmän och gäller alla, eller de flesta former av liv.

Andning är en kärnfunktion för livet på den här planeten, åtminstone i dess nuvarande syre-baserade form. Inte enbart människor utan djur och växter andas, till och med haven andas, mer eller mindre väl beroende på luftkvalitén. Andningen är ett bra exempel på hur svårt det är att sätta skarpa gränser mellan individ och omgivning. Luften jag andas in är en del av mig, och när jag andas ut den blir den en del av omgivningen, och snart en del av dig, och så mig igen.

Visste du till exempel att inandning heter Inspirare på Latin och syftar på att när vi andas in syre som växterna i naturen skapar, väcker vi den potential vi har inom oss och när vi andas ut, expirare, ger vi tillbaka näring till naturen i form av koldioxid?

Eller att de grekiska filosoferna, med stoikern Anaximenes i spetsen, på 500 –talet e.Kr ansåg att det fanns en ande; Pneuma på grekiska som  betyder ”andedräkt”. Pneuma som en mänsklig, inneboende kraft som vävde ihop tanke och intellekt, materia med icke-materia, via andetaget. Denna relation har man bara tillgång så länge man lever och med att andningen upphör, stannar alla livsprocesser av.

Visste du att du andas mellan 20.000 till 30.000 andetag per dag? Det blir i grova drag runt 10 miljoner andetag per år och runt en miljard andetag under din hela livstid. Varje minut andas vi vuxna ca 12-14 andetag och spädbarn andas cirka 50-60 gånger på samma tid.

Häftigt eller hur?

Här följer en andningsövning som är toppen för att hitta en mer balanserad andningsrytm:

ANDNINGSPAUS  : Att hitta andetaget

  1. Sitt bekvämt på en kudde på golvet med ryggen mot en vägg eller på en stol (med fötterna på golvet och ryggen mot stolsryggen)
  2. Lägg händerna på låren, neråtvända.
  3. Slappna av i axlarna och låt ansiktsmusklerna mjukna genom att öppna munnen så stort du kan och sedan krympa ihop ansiktet till ett russin. Upprepa två gånger till. Öppna sedan munnen och sträck ut tungan så långt du kan och dra in den. 5 ggr. Detta hjälper dig att slappna av och att ta djupare andetag.
  4. Blunda och sätt händerna på var sin sida om bröstkorgens sidor i linje med mellangärdet. Så att du känner revbenen under händerna.
  5. Andas ut och töm sakta ut andetaget tills det inte finns något kvar i lungorna. Forcera inte. Håll sedan andan en kort stund tills du naturligt känner att att du måste andas in. Håll andan kort efter inandning. Repetera ett par gånger. Känn hur din bröstkorg börjar röra på sig mer i takt med din andning. Andningspauserna är bara som halvhalter och ska inte forceras.
  6. Repetera i 7-10 minuter
  7. Lägg dig sedan ner på rygg och vila och fortsätt att andas på samma sätt men nu kan du sträcka ut kroppen
  8. Upprepa i 5-10 minuter.
    Gör detta varje dag tills dina andetag börjat bli längre och djupare.

 

/Ulrica

 

Vill du läsa mer om Andning kan du köpa min bok ANDAS -Livet händer mellan två andetag eller lyssna på den som ljudbok.