IMG_4071.JPG

Yogamattan.

Detta verktyg vi yogis använder för träning av sinne, själ och kropp. En plats för självförverkligande samt symbol för modern yoga i väst, andligt växande och egen tid.

Min första matta var marinblå och gjort av PVC plast (Detta var innan den gröna vågen gällande material kom in i yogavärlden). Den höll i många år. Och på den har jag hoppat, mediterat, ålat, suttit, stått, gråtit och skrattat på samt även sovit på. Ja den har fått utstå det mesta. En yogamatta är ett mycket praktiskt verktyg och kan användas till mycket. Den verkade ett tag även som sittkudde på hårda sittbänkar på tåg i Asien under alla resor jag gjort däröver.

Efter den blåa har det blivit ett par stycken. Jag räknade idag att jag har just nu 6 stycken mattor. En hemmamatta, resematta, barnyogamatta samt ett antal mattor jag fått genom åren av olika leverantörer som vill sponsra mig med sina mattor. Många har jag gett bort till mina elever och vänner så de kan testa dem åt mig samt de gör inge nytta att bara stå hemma hos mig. Bättre att de kommer till användning.

Många frågar mig vilken matta jag föredrar. Då jag provat de flesta märken måste jag dock säga att Manduka gör riktigt bra mattor (Det finns många andra ruskigt bra märken men de är ofta dyrare). Deras resemattor är ok- inte de helt bästa men deras standardmattor håller riktigt hög klass. Och även Bhu mattan är fin, härlig och håller bra kvalitet  tycker jag. Det är Lotta Jörgensen och hennes företag Sun Salutation som står bakom den. En underbar yogini som jag hade ynnesten att få ha som elev innan hon flyttade till sydligare breddgrader.

Måste man ha en yogamatta?
Nja, det beror ju helt klart vad du utövar för typ av yoga men jag skulle säga att alla som tränar någon form av hathayoga bör ha en bra matta med bra grepp där man inte glider; för att kunna skapa stabilitet i lederna, aktivera muskler och för att ha en tydlig riktning i sina rörelser fram, bak och sidled.

Någon av mina mattor följer med överallt. En yogamatta är min konstanta följeslagare på alla resor jag gör. Ibland åker den inte fram (i små utrymmen) utan i vissa fall får jag använda den yta som finns tillgänglig. Som i ett tält till exempel. När vi tältade med barnen i somras blev det yinyoga, meditation, pranayama och restorativeyoga som jag gjorde när det regnade eller när barnen ville kolla på en film. Går hur bra som helst.

När jag började med yoga, var synen av människor med yogamattsväskor hängandes på ryggen eller över axeln inte befintlig, medan idag ser jag flera varje dag i språng mot att deltaga eller undervisa yoga. Otroligt häftigt att ha fått vara med om denna utveckling. Känner mig mycket tacksam och ödmjuk inför att jag har fått ha yoga med mig i mitt liv så här länge som jag har haft. Och hoppas att den får stanna med mig i resten av mitt liv.

Idag, efter tre intensiva dagar av att undervisa 8 timmar i sträck per dag (min ISHTA yinyogautbildning), använder jag min matta för att landa, fokusera på mig själv, återhämta mig inför den tredje och sista dagen på utbildningen.

 

Tack livet för allt. Och tack mina mattor för att ni finns där och fångar in mig.

 

 

KRAM ulrica