Tankar om Yoga
av Ulrica Norberg

IMG_2123I yoga fokuserar vi oss både på form (vår kropp och dess vävnader) och formlöshet (vår andning, energikanaler och sinnesstämningar). Båda aspekter skapar vår verklighet så som vi uppfattar den och dessa två sidor är vår yang och yin i livet. Det vi kan ta på och synligt påverka och det som vi inte kan ta på eller se, men kan uppfatta och påverka med psyket, beteende och hur vi fokuserar. Yogautövning ämnar utveckla och balansera dessa motsatser genom att låta kroppen möta sinnet genom andetaget som förenar dem.

 

Från kropp till knopp
För många är det genom kroppen vi först tar oss in i yogaträningen. Över tid och efter flera möten med kroppen genom yoga, när den fysiska hälsan och sinnet blir stabilare, börjar många yogaelever intressera sig för det som ligger bakom och det som inte syns men som man upplever och inte kan sätta ord på.

När man utövar yoga i grupp så uppmanas man ofta att fästa större delen av uppmärksamheten på formen av positionerna (sk. Alignment/hållning). Detta skapar en teknisk integration med kroppen som gör träningen säkrare samtidigt som vi lär oss bättre hållning och gör träningen mer spännande och lustfylld. Successivt så ökar intresset av andningsteknik, sinnesträning, meditation och djupare aspekter av teknik, då effekten av yogaträning händer mer i faschian, bindväven, samt i nervsystemet. Man märker större och större effekter av träningen både på insidan och utsidan. Detta kommer av en ökad syresättning av cellerna i kroppen, och reduktionen av stress och spänning.

plogenAtt uppmärksamma de olika växlingarna av andetaget, att notera olika förnimmelser komma och gå i den fysiska kroppen och känna in utrymmet av sinnet samtidigt som förmågan att kunna registrera tankar och känslor är alla delar av ett yogautövande.

Detta förenande av kropp, sinne och hjärta skapar hälsofördelar bortom att bara vara stark och rörlig.

Just att blanda form med formlöshet (innehåll) i träningen i lika dos, ger oss ökad styrka, återhämtning, cirkulation, smidighet, balans och kraft i tillvaron att göra saker som får oss att känna oss levande. Så fort vi faller ur hälsa, faller vi ur känslan av att leva och vi börjar kompensera med vår egen energi och allt kommer att handla om enbart överlevnad. Yoga lär oss att det finns en väg till balans, om individen vandrar varsamt fram i insikterna om vad just den personen behöver för ingredienser för att må bra.

 

Yoga är inte så dumt helt enkelt.

:)Kram Ulrica