VINTERVANDRA i ABISKO

12 januari, 2023

VINTERVANDRA I ABISKO
12-16 Januari 2023

BOKA

För andra året i rad bjuder Hikefulness guiderna Ulrica Norberg och Maria Söderholm, dig till ett inspirerande vintervandrings- och yogaretreat i underbara Abisko nära Lapporten. Föreställ dig vandring i ett vitt, snörikt landskap i Lappland där norrskenet dansar på himlen omgiven av tyst vildmark.  

Vintervandring under den mest norrskensrika perioden av året är något alldeles extraordinärt. Så här års är dagsljuset begränsat så vi ger oss ut på förmiddagen efter frukost, för att återvända på eftermiddag lagom till skön eftermiddagsyoga, bastu för den som önskar, innan det dukas fram middag på bästa Abisko Mountain Lodge, där vi kommer att bo, äta och utgå ifrån under denna långhelg.

Vi erbjuder två dagsvandringar, både längs Kungsleden samt andra kringleder. Till vår hjälp har vi en lokal guide med oss som är van vid att vistas i dessa miljöer och kan berätta om den unika miljön och omgivningarna. Vandringarna anpassas naturligtvis efter väder och snödjup. Att vandra på vintern är mer skonsamt för kroppen än vandring på barmark samt är en utomordentlig motion för hela kroppen.

Förra året hade vi tur och fick se underbara norrsken dansandes på himlen och chansen är stor att vi även får uppleva det denna gång igen. Forskare menar att vi befinner oss i en tid då norrsken ökar alltmer runt polcirkeln under vinterhalvåret. Visste du för övrigt att Abisko nationalpark är en av världens bästa platser för den som vill se norrsken? Vi lär oss mer om det och mer på plats.

Vill du passa på att lägga till ännu en unik upplevelse kan du boka hundspann som tillägg. Beroende på snödjupet genomförs hundspann antingen i Abisko eller i Kiruna.

Ulrica och Maria berättar om förra året…

Vi började morgnarna med en fantastik frukostbuffé på Mountain Lodge där det fanns allt du kan tänka dig i frukostväg. Därefter gjorde vi oss i ordning för vandring, klädda med lager på lager…
Vi noterade hur tyst vandringen upplevdes. Snön dämpar ljudet och vi vandrade i lugn takt uppför berget.

Och hur otroligt vackert allting var. Väl uppe på berget gjorde vi upp eld, drack varm dryck och Ulrica guidade en underbar meditation vilket förstärkte känslan av närhet till sig själv och naturen.  Magiskt!
Vi åt lunch antingen på lodge eller på Abisko turiststation. Eftermiddagarna rundade av dagen så fint med skön, lång välbehövlig yoga i den luftiga och varma yogasalen på Naturum. Framåt kvällen samlades vi framför brasan för samtal om dagens händelser innan vi satte oss till bors i restaurangen på lodge för att avnjuta av en fantastisk måltid från det norrländska köket.

Vårt boende

Vi bor på det charmiga Abisko Mountain Lodge. Här möts du av trevlig personal i en varm och inbjudande miljö. Frukostbuffén har allt du kan önska dig och kommer att göra att du står dig fint inför dagens aktiviteter.

Middagsmenyn fokuserar på lokala och säsongsvarierande råvaror.
Detta mixas med det klassiskt lappländska. Det finns alltid vegetariska alternativ på menyn och för veganska alternativ eller andra ändringar som måste göras för allergier eller annan specialkost –
inga problem – så länge du berättar det innan.

Lättare lunch kan köpas på lodgen (sopplunch, förbokas senast en vecka innan eller lunchpaket, förbokas dagen innan).
Alternativt serveras lunchbuffé på STF Abisko Turiststation (ca 2 km).

Om Ulrica och Maria

Ulrica Norberg och Maria Söderholm leder detta retreat och vissa sträckor träffar du även en lokal, certifierad vandringsguide.

Ulrica och Maria har en gedigen erfarenhet av att leda vandring i olika miljöer, runt om i världen. Under pandemin uppstod tanken om att genomföra en vinter-vandringsresa i Sverige. Denna duo utgår från begreppet ”hikefulness” där vandring är ett sätt att skapa medveten närvaro i naturen. Det är i naturen, på vandringsleden, i bergen som det fysiska, emotionella och spirituella samverkar och sinnena öppnar sig. Där vi kan växa som människor i takt med varje steg och hjärtslag.  Vintervandring definierar i högsta grad hikefulness.

Tre yogatillfällen erbjuds under ledning av Ulrica. Hon anpassar yogan efter dagens aktiviteter. Har du inte yogat med Ulrica tidigare så har du något att se fram emot då hon är en av de mest rutinerade och omtyckta lärarna i Norra Europa och hon är känd för sin omfattande kunskap, lyhördhet och fantastiska förmåga att sätta samman en yogapraktik som passar alla. Du behöver inte ha några erfarenheter av yoga.

Sagt om retreaten tidigare år:

”Fantastiska reseledare, både Ulrica och Maria sprider både värme, omtanke och glädje.”

”Fantastiskt god mat! Genuint, omsorg om råvaror, goda smaker hämtat från det norrländska köket.””Väldigt familjärt!! Fantastisk personal!”